Glutenvrij volkorenbrood met teff en boekweitmeel uit de broodbakmachine.

Na veel experimenteren heb ik deze mix ontwikkeld en wil hem graag met u delen. Ik vind dit een heel lekker broodje die ook nog eens heel gezond is. Ik heb alleen volwaardig biologisch volkorenmeel soorten gebruikt. Wel rooster ik de broodjes na de tweede dag. Ik heb deze mix gemaakt met drie soorten meel waarover ik u eerst wat zal vertellen. Ik heb voor dit brood gebruikt,

BOEKWEITMEEL:

Boekweitmeel is geen graan maar een zaad en valt onder de familie duizendknoop en is gerelateerd aan rabarber. De zaden van de plant worden gemalen. Boekweit is een van de beste plantaardige eiwitbronnen. Ook bevat boekweit veel magnesium, fosfor, kalium en net zo veel vezels als tarwe. Een heel gezond zaadje dus.
TEFF MEEL:

Teffmeel heeft een nootachtige smaak en heeft bindende eigenschappen. Teffmeel kan het beste gecombineerd worden met een ander meel. Teff komt van de gras familie, het is een kleine graankorrel en komt voornamelijk uit Noord Afrika en is super gezond en voedzaam, Teff wordt daarom veel gebruikt door sporters. Bevat veel ijzer en mineralen hoog in eiwit en bevat vezels.
RIJSTMEEL:

Rijstmeel is gemalen ongekookte rijst met nog behoorlijk veel eiwitten maar bevat minder ijzer en vezels maar wordt wel veel gebruikt voor koekjes en gebak te maken. Geeft een zachtere structuur en heeft een licht zoete smaak en wordt veel gebruikt als bindmiddel voor sausjes en jus. Rijstmeel volkoren bevat meer vezels en veel antioxidanten.
En dan hier het recept voor een volwaardige vervanging voor tarwebrood.
banket
Ingrediƫnten:
150 gram boekweitmeel
125 gram teff meel
125 gram rijstmeel
1 tl. Zout
2 tl. Xantaangom of arrowroot
25 gram pompoenpitten
370 gram water of 350 plus een ei
3 dopjes desem of droge gist
Meng eerst alles door elkaar in een kom en doe het deeg dan over in het blik van de broodbakmachine en bak het op het glutenvrije programma.


8 thoughts on “Glutenvrij volkorenbrood met teff en boekweitmeel uit de broodbakmachine.

  1. Ruth

    Ik vraag me af wat de maataanduiding 3 dopjes bij de droge gist betekend?Hoeveel gram is dat?

    1. admin

      U kunt hier een zakje van 11 gram voor gebruiken.
      Succes.

  2. Sara

    Fijne tip! Ik wil het graag uitproberen maar kan niet goed vinden waar ik zuurdezem kan kopen. Is dit geschikt bijvoorbeeld?
    https://www.natuurproduct.com/a-54273399/meel-bakmiddel/zuurdesem-bio/?gclid=EAIaIQobChMI98n2gNeT4AIVw-d3Ch37KQ31EAQYASABEgKUnvD_BwE

    1. admin

      Hallo Sara.
      Met desem wordt geen zuurdesem bedoeld. Desem is een vloeibaar rijsmiddel wat gebruikt wordt in plaats van gist.
      Het is meteen te gebruiken en er hoeft niet eerst een starter voor gemaakt. Desem is te koop bij Molen het Roode Hert in Alkmaar.
      Als dit niet in uw buurt te krijgen is, kunt u droge gist gebruiken of zelf een starter maken van uw meel.
      Succes groetjes Door.

      1. Sara

        Hoi Door,

        Dank voor de toelichting. Zou het ook kunnen met roggezuurdesemextract denk je?
        Dank nogmaals!
        groet

        1. admin

          Hallo Sara.
          Naar mijn mening zitten daar gluten in! dit lijkt me geen goed idee!
          Kan je niet tegen gist? Je kan er dan altijd voor kiezen om het brood te bakken met wijnsteenbakpoeder.
          Het wordt hierdoor natuurlijk wel een iets ander brood, maar je kan dan bakken zonder gist.

          1. Sara

            Hoi Door,

            Ah natuurlijk! Niet aan gedacht.
            Laatste vraag dan; met wijnsteenbakpoeder is dit dan ook de 11 gram?
            Hartelijk dank nogmaals.
            (ik wil hem graag proberen binnenkort maar vind het zonde als het onnodig misgaat :))

          2. admin

            Een theelepel is genoeg, rond de 4 a 5 gram. Heb dit brood zelf nog niet gebakken met wijnsteenbakpoeder. Hoor graag je resultaat.

Leave a Reply