Gluten en koemelk vrije oliebollen

Oliebollen gluten en koemelkvrij.

Oud en nieuw vieren kan in mijn beleving alleen als er oliebollen aan te pas komen. Van die heerlijke knapperige bollen, zacht van binnen en krokant van buiten met een laagje poeder suiker eroverheen gestrooid,” mmm” heerlijk, om je vingers bij af te likken. Maar ja, nu ben je gluten en koemelkvrij. Kan je dan nog wel oliebollen en appel flappen eten of is dit nu verleden tijd. Zoals ik al eerder heb geschreven, alles is vervangbaar dus oliebollen en appelflappen ook, We gaan ze gewoon glutenvrij maken maar houden wel in ons achterhoofd dat ze iets anders van smaak kunnen zijn. Je kan natuurlijk allemaal ingrediënten toevoegen zoals” krenten, rozijnen, rozijnen geweekt in de rum, banaan, sukade en wat u maar lekker vindt. Ik voeg een eetlepel sinaasappel citroen rasp toe om mijn oliebollen frisser te maken maar dit hoeft natuurlijk niet. Drink er een glas heerlijke champagne bij en proost op het nieuwe jaar.

Recept voor oliebollen.

Ingrediënten:

250 ml soja melk of amandelmelk
125 gram boekweitmeel
125 gram rijst meel
100 gram tapioca meel
U kunt ook in plaats van deze melen witte bloem glutenvrij gebruiken bijv. Schär.
1 tl. wijnsteen bakpoeder
2 eieren of 2 tl. No egg
Zakje gist 11 gram
Snuf vanille
Halve tl. Zout
200 gram gewelde en uitgelekte rozijnen
naar smaak, een eetlepel sinaasappelrasp

Meng de eieren met de melk en de gist en voeg hier de boekweitmeel, rijstmeel en tapiocameel het zout en de vanille aan toe. Meng het met de mixer tot een glad beslag. Voeg extra soja melk of water toe tot u een mooi glad beslag heeft. Voeg de rozijnen al dan niet geweekt in rum, sukade of stukjes appel eventueel de sinaasappel rasp toe al naar gelang uw smaak en natuurlijk van uw gasten.
Dek de beslag kom af met een schone theedoek en laat het een uur rijzen op een warme tocht vrije plaats bijv. op de vensterbank boven de verwarming.
Gebruik een frituurpan of een ruime pan en verwarm hierin biologische zonnebloem olie tot 175 graden. Schep met twee eetlepels bolletjes van het deeg en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden ongeveer vijf bollen per keer. Draai de oliebollen om als ze aan een kant bruin worden. Draai ze tot ze helemaal bruin en dus goed gaar zijn. Schep ze voorzichtig uit het vet en laat ze uitlekken op keuken papier. Bestrooi ze met poeder suiker.

VOOR IEDEREEN EEN HEEL GELUKKIG EN GLUTENVRIJ 2017.

olibol


Leave a Reply