Gist en glutenvrij brood uit de koekenpan.

Platbrood
Brood is toch wel een belangrijk voedingsmiddel in onze cultuur. Het is eigenlijk de eerste vraag als je hoort dat je glutenvrij moet gaan eten. Hoe moet dat nu met brood eten en inderdaad bij veel dingen eet je brood. Als ontbijt, bij de lunch maar ook vaak bij bijvoorbeeld de warme maaltijd. Brood neemt dus een belangrijke plaats in, in ons dagelijkse voedingspatroon. Het hoeft natuurlijk helemaal niet. Er zijn genoeg andere dingen die u kunt nemen maar ja he, de gewoonte. De eerste keer dat ik platbrood maakte was ik blij verrast. Het is namelijk zeer snel klaar en smaakte ook nog eens heerlijk. U kunt dit met verschillende meelsoorten maken maar voor dit recept heb ik glutenvrij wit meel gebruikt. Je kan het prima eten met (geiten)kaas of humus maar als je er geen kruiden in verwerkt in principe met alles. Ik heb gekozen voor een koriander sausje en het gegeten bij een Indische maaltijd.
Ingrediƫnten:
250 gr. Glutenvrij wit meel
25 gram maismeel
1 tl. Zout
1 tl glutenvrij bakpoeder
50 gr. Wajang margarine
150 gr. Soja yoghurt
Zonnebloemolie
Meng het meel samen met het bakpoeder, zout en een scheut zonnebloemolie in een kom. Voeg hier de Yoghurt bij. Snijd de boter in kleine stukjes en kneed het met uw handen door het deegmengsel zodat u een kruimelig deeg krijgt. Rol het deeg tot een bal en voeg indien nodig wat water toe. Bestuif uw werkblad en verdeel het deeg in 5 a 7 stukken en rol hier balletjes van die u in plasticfolie verpakt en zet deze 20 minuten in de koelkast.
Rol het deeg met uw vingers plat tot een dikte van 5 cm. Bak deze schijven een paar minuten per kant in de olie in een koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn.
Maak een sausje van een deel soja yoghurt met een deel olijfolie. Maak dit op smaak met een flinke teen knoflook, peper en veel vers geknipte koriander.
Eet smakelijk.


Leave a Reply